Home | Nasveti | Sodobne peči za lokalno ogrevanje

Sodobne peči za lokalno ogrevanje

Kurilne naprave za lokalno ogrevanje so običajno namenjene ogrevanju prostora v katerem so postavljene in predstavljajo samostojni način ogrevanja, kadar je za vklop centralnega ogrevanja še prezgodaj, oziroma dopolnilno ogrevanje, kadar določen prostor ni dovolj ogret od centralnega sistema.

Pri uporabi lokalnih peči z zgorevanjem goriva moramo paziti, da v napravo pride dovolj zraka za zgorevanje in da poskrbimo za kakovosten odvod dimnih plinov.

Posebne sodobne izvedbe omogočajo ogrevanje tudi nekaj sosednjih prostorov s pomočjo ogretega zraka ali vode.

 

Lončena peč je najstarejša oblika lokalne peči za ogrevanje. Izdelana je iz keramičnih pečnic ali pa je ometana in njena celotna konstrukcija predstavlja akumulacijsko maso, ki oddaja prijetno toploto v prostor še dolgo potem, ko je ogenj v njej že ugasnil. Lahko je izdelana v celoti na mestu postavitve, modernejše izvedbe pa imajo vgrajena tovarniško izdelano kurišče, ki so potem obdano z konstrukcijo, ki predstavlja akumulator toplote. Poznamo lahke, srednje težke in težke izvedbe.

Toplotna moč lončenih peči se giblje med 0,7 do 1,2 kW/m2 toplote odvisno od tipa izvedbe in uporabljenega materiala za zunanje površine. Dimnik mora imeti minimalni premer 16 cm in minimalno višino 4,50 m, računajoč od priključka peči v dimnik.

Kamin
Sodobni kamini so različnih oblik, razpon moči znaša pri manjših kaminih od 7 do 11 kW oziroma 3500 do 4000 W/m2 odprtine kamina. Prostor, v katerega nameravamo postaviti kamin, naj ne bo manjši kot 20 m2. Kamini so lahko zidani ali litoželezni odprti ali zaprti, kamnini z grajenimi tovarniško izdelanimi kurišči, katerimi je mogoče toplozračno ali toplovodno ogrevati še druge prostore. Njihova zunanjost je lahko poljubno obdelana in imajo vgrajeno ustrezno regulacijo za uravnavanje zgorevalnega proces in varovanja proti pregrevanju.

V posebnih izvedbah kaminov pa lahko kurimo pelete in te naprave delujejo popolnoma avtomatsko. Opremljeni so z dnevnim zalogovnikom za pelete, ki ga polnimo z vrečami ali pa so povezani preko transportnega sistema s skladiščem peletov v kleti.

Samostojno stoječe peči
Primerne so za ogrevanje prostorov v vikendih, počitniških apartmajih, za ogrevanje v prehodnih obdobjih, pa tudi za dogrevanje v nizkoenergijskih oziroma pasivnih hišah. Pri slednjih je potrebno zagotoviti direkten dovod zgorevalnega zraka do same peči neposredno iz okolice in odvod dimnih plinov v dimnik. Prigrajen imajo tudi dnevni zalogovnik za pelete in delujejo popolnoma avtomatsko.

Viri slik:

Back to top